Sosiale medier ville ikke vært helt det samme uten morsomme bilder. Noen legger ut bilder av nesten alt de gjør, mens andre bare legger ut noen få bilder en gang i blant, og satser mer på kvalitet. Men det er alltid fint å kunne dele gode bilder med venner og familie via sosiale medier.

Husk personvernet

Av og til kan folk bli så opptatt av å legge ut bilder at de glemmer alt som heter personvern. Noen legger til og med ut bilder av andre for å mobbe dem, og det er selvsagt uakseptabelt. Som hovedregel skal du alltid spørre om lov før du legger ut bilder av andre. Det gjelder også dersom du selv er med på bildet. Er det flere på bildet, skal de også godta at bildet legges ut. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite.

bilder på sosiale medier

Du bør også tenke deg godt om før du legger ut bilder av barn. Skal du legge ut bilder av dem, må det i hvert fall være fine bilder, og ikke bilder som viser barnet i en flau eller pinlig situasjon. Husk at bildene blir liggende på nettet i all overskuelig framtid, og det er ikke morsomt for barnet å finne igjen disse flaue bildene tjue år senere. Legg heller ikke ut barnebilder som kan misbrukes av pedofile. Vær ekstra restriktiv når det gjelder bilder av barn, enten det er egne eller andres barn. Tar du bilder på stranden, så pass på at barna er påkledde, og ikke legg ut bilder av andres barn.

Ta bedre bilder

Sørg for å legge ut bilder av brukbar kvalitet. Lær deg noen små tips for å forbedre bildene dine. Det skal ofte ikke så mye til. For eksempel kan du unngå å bruke zoom. Bilder som er tatt med zoom har en tendens til å bli uklare. Gå heller nærmere motivet, slik at du slipper å bruke zoom. Det gjelder enten du tar bilder av folk eller blomster og dyr.

bilder på sosiale medier

Feriebilder blir ofte knipset i en fei, og det kan gi dårlige bilder. I stedet for å knipse ti dårlige bilder, bør du ta deg tid til å knipse ett eller to virkelig gode bilder. Ofte er det nok å justere innstillingene på kameraet, eller justere vinkelen og motivets plassering før du knipser. Du må også unngå å ta bilder mot solen eller i skarp sol. Det gjør bildene blasse og flate. Det er best å ta landskapsbilder om morgenen eller ettermiddagen, når lyset er mykere.

Kvalitet, ikke kvantitet

Når du legger ut bilder på nettet, bør du fokusere på kvalitet. Ett bra bilde er bedre enn hundre dårlige. Hvis du vil at bildene dine skal bli lagt merke til, må du lære deg å bruke kameraets innstilling. Knips gjerne samme motiv flere ganger, med ulike innstillinger. Da lærer du hvilke innstillinger som fungerer best i ulike situasjoner og lyssettinger. Alle setter pris på gode bilder som formidler en herlig eller morsom stemning.