Scrapbooking har ennå ikke fått noe norsk navn, men det går ganske enkelt ut på å lage helt personlige og unike album. Albumene lages ved hjelp av en ringperm, ulike typer kartong, fotolommer, klistremerker, personlige fotografier og plastlommer til småting. I tillegg finnes det en mengde dekormateriale som kan brukes.

Kom i gang med scrapbooking

ScrapbookingDu trenger ikke så veldig mye for å begynne med scrapbooking, men det er et par ting du må tenke på. Det viktigste er å kjøpe kartong, klistremerker og dekorpapir som er syrefritt. Kartong og papir som inneholder syre får fotografiene til å gulne, så sjekk på forhånd, eller spør i butikken. For å starte med scrapbooking trenger du en ringperm eller et spesielt scrapbookingalbum. I tillegg trenger du kartong med morsomme mønstre, noen klistremerker, små plastlommer og et par bilder. Gjem på restene, slik at du får en stadig større samling av kartong og dekormateriale. Noen scrapbookere blir helt hekta, og finner en herlig hobby som gir dem mye glede. Er du nybegynner, kan du kjøpe en bok, eller finne gratis tips på nettet. Snakk gjerne med andre scrapbookere for å få tips og råd.

Lag egne temasider

ScrapbookingVelg et bilde eller to som har et morsomt tema, og finn kartong og dekormateriale som passer til det aktuelle temaet. Skal du lage en albumside med barnemotiv, finner du kartong og klistremerker med barnetema, er det julebilder, velger du et juletema, og så videre. Bruk gjerne flere typer kartong og papir på samme side, og lim inn andre ting i tillegg. Hvis tingene ikke kan limes fast, kan de legges i små plastlommer som festes på albumsiden. Lim også inn billetter, utenlandsk godteripapir, små suvenirer og lignende hvis du lager en side med ferietema. Babybildene kan suppleres med en hårlokk i en plastlomme. En annen ide til babysidene er et avtrykk av barnets hånd eller fot. Bruk vannfarger og mal barnets hånd/fot, før du trykker den mot et ark. Deretter limer du inn arket i albumet, eller legger det i en plastlomme.

Vær kreativ

Det hele handler om å være kreativ, og det er nesten ingen grenser for hva du kan bruke til scrapbooking. Er det noenlunde flatt og kan limes inn eller legges i en plastlomme, så egner det seg til scrapbooking. Barnas tegninger kan legges i lommer, det samme kan skjell og småstein fra stranden, samt tørkede blomster. Fjær, perler og nagler er også populært til dekor. Alt som er fint og flatt kan brukes, så sjekk alle butikker du er innom. Det er ikke bare i hobbybutikker og bokhandler du finner ting som egner seg til scrapbooking, og jo mer kreativ du er, desto flere nye ideer får du.